"Enter"a basıp içeriğe geçin

YBM Kolaylık ve Zorlukları Nelerdir ?

YBM Kolaylık Ve Zorlukları Nelerdir ?

YBM Kolaylıkları

YBM Kolaylık ve Zorlukları Nelerdir ?

  YBM’yi kullanmak için firmaların birden çok nedeni bulunmaktadır. Bu sebepler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Verimlilik Artışı

  Bilgi daha kolay ve daha hızlı bir şekilde paylaşıldığında, üretkenliğin artması kaçınılmazdır. Değişiklikleri düzenlemek ve yeniden çalışmak için harcanan süre, iş birliği ile azaltılabilmektedir. Verimlilik artışı ile maliyetler düşecektir ve bu nedenle projeler daha verimli planlanacaktır.

Arttırılmış Veri İşleme

  Büyük miktarda verinin etkili yönetimi, müteahhitlerin ve mühendislerin çalışma metodolojisini değiştirebilmekte ve daha fazla veri için daha yüksek talep olabilmektedir.

Daha Küçük Pazarlar İçin Daha Büyük Rol

  YBM sürecinin inşaat sürecini optimize ettiği gösterilmiştir. Şimdiye kadar genişleme için doğru araçlara sahip olmayan pazarlar, gelecekte YBM uyumluluğu ile etkili bir şekilde geliştirilebilir. İş birliği yapılan bir modelle, günlük olarak ortaya çıkan daha fazla zorluk aşılabilir.

Daha Yüksek Kalite

  Ayrıntılı bilgilerin etkin yönetiminin daha kaliteli binalarla sonuçlanması beklenmektedir. Gelecekte daha fazla tesise sahip daha karmaşık binaların tasarlanması ve inşa edilmesi beklenmektedir. Gelişmiş YBM seviyelerinin benimsenmesiyle daha fazla çevresel husus da düşünülebilir

Geliştirilmiş Çakışma Tespiti

  YBM yazılım araçları, çatışmaları tespit etmede fark edilir derecede ustadır ve sonuç olarak projenin verimliliği artacaktır. YBM kullanımının artmasıyla birlikte geleneksel teknolojiden modern teknolojiye geçiş yapan şirketler modern, işbirlikçi ve açık bir kimlik kazanacaklardır.

YBM Zorlukları

İnşaat Sektöründe YBM Kullanımının artmasını teşvik eden ve yukarıdaki bölümde açıklanan hususlarla birlikte birtakım faktörler ise inşaat firmalarının YBM adaptasyonu önünde engel oluşturarak YBM’nin sektörel kullanımını olumsuz etkilemektedirler. Bu faktörler aşağıda detaylı olarak açıklanmaktadır.

Modelleme Yazılımı ile ilgili güçlükler

  İlk model yapımını veya değişikliklerini gerçekleştirecek YBM yazılımı, gerekli büyük miktarda veriyi işlemek için gittikçe daha güçlü PC’lerin yanı sıra yazılıma önemli bir yatırım gerektirir.

Eğitim ve personel ile ilgili güçlükler

  Yeni yazılımın bir işletmeye girmesiyle birlikte eğitim ve öğretime ek yatırım her zaman gereklidir. Ek personelin yanı sıra ofis alanı ve ofis kaynağı da gerekir. Şantiyede zamandan tasarrufun sağladığı faydalar, genellikle personelin ve yazılımın yatırımını değerli kılar, ancak yalnızca birçok proje bu kaynağı kullanırsa ve sonuçta üretilen model tam olarak doğru kullanılırsa faydalı olur.

Müşteri katılımı ile ilgili güçlükler

  Genellikle proje özellikleri veya satın alma çerçevesi YBM’i yalnızca modeli tam olarak kullanmanın süregelen avantajlarını görmeyen veya anlamayan bir son kullanıcı / bina kullanıcısı bulmasını talep eder. Bitmiş “inşa edildiği şekliyle” modelin içerdiği F&M bilgileri daha sonra göz ardı edilir, bu da inşaat ekibinin modeli tüm üretici ayrıntıları ve bakım bilgileriyle doldurması nedeniyle zaman ve çaba harcanmasına neden olur.

Güven ve iş birliği ile ilgili güçlükler

  Başarılı bir YBM projesi için çok önemlidir ve sektörde kültürel bir değişimin gerçekleşmesi gerekir. Bir YBM projesinin olması gerektiği gibi çalışabilmesi için ihale, ticari anlaşma ve ana yüklenici ile yapılan proje ödülünün normal rutini zamana ve beklentilere karşı dikkatlice yönetilmelidir. Tüm tarafların, bazen proje müşteri tarafından ödüllendirilmeden önce bile, bilgiyi paylaşmaya ve yatırım yapmaya istekli olması gerekir.

Yasal riskler

  YBM kullanımı ile ilgili önemli bir güçlük ise yasal riskler ile ilgilidir. Gözden geçirilmesi gereken ilk yasal risk, YBM verilerinin sahipliği, bunun telif hakkı ve bunun diğer yasalar yoluyla nasıl korunacağıdır. Örneğin, tasarım için mal sahibi ödüyorsa, mal sahibi tasarıma sahip olma hakkını hissedebilir, ancak ekip üyeleri projede kullanılmak üzere özel bilgiler veriyorsa, mülkiyet bilgilerinin de korunması gerekir. 

  Dolayısıyla, veri sahipliği sorusunun basit bir cevabı yoktur; katılımcıların ihtiyaçlarına bağlı olarak her projeye benzersiz bir yanıt gerektirir. Amaç, katılımcıları modelin potansiyelini tam olarak gerçekleştirmekten caydıran engellemelerden veya caydırıcı unsurlardan kaçınmaktır.

  İşveren ve Mühendis/Mimar dışındaki proje ekibi üyeleri, YBM’ye entegre edilen verilere katkıda bulunduğunda, lisans sorunları ortaya çıkabilir. Örneğin, ekipman ve malzeme satıcıları, tasarımcıyı satıcının ekipmanını belirtmeye teşvik etme umuduyla baş tasarımcıya kolaylık sağlamak için ürünleriyle ilişkili tasarımlar sunar. Bu uygulama iş için iyi olsa da, satıcının tasarımı proje konumunda lisanslı olmayan bir tasarımcı tarafından üretilmişse lisans sorunları ortaya çıkabilir.

  Ele alınması gereken bir diğer konu da, modele veri girişini kimin kontrol edeceği ve modeldeki herhangi bir yanlışlıktan kimin sorumlu olacağıdır. YBM verilerinin güncellenmesi ve doğruluğunun sağlanması için sorumluluk almak büyük bir risk gerektirir. YBM kullanıcıları tarafından karmaşık tazminat talepleri ve tasarımcıların sınırlı garantileri ve sorumluluk reddi teklifleri, YBM teknolojisi kullanılmadan önce çözülmesi gereken önemli müzakere noktaları olacaktır. 

  Ayrıca, tasarım ve proje yönetimi sürecinde yeni bir maliyet olan YBM verilerini uygulamaya koymak ve gözden geçirmek için daha fazla zaman harcanmasını gerektirir. Bu yeni maliyetler verimlilik ve zamanlama kazanımlarıyla fazlasıyla dengelenebilse de, yine de proje ekibindeki bir kişinin katlanmak zorunda kalacağı bir maliyettir. Bu nedenle, YBM teknolojisinin tam olarak kullanılabilmesi için, kullanım risklerinin sadece belirlenmesi ve tahsis edilmesi değil, aynı zamanda uygulama maliyetinin de ödenmesi gerekir.

Makale kaynağı lisans tezimdir. Buraya tıklayarak YBM boyutlarını anlattığım yazıma gidebilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir