"Enter"a basıp içeriğe geçin

Konut Stokları Eriyor Mu ? (2021 Temmuz)

Konut Stokları Ne Durumda ? Eriyor Mu ?

  2021 Temmuz ayı itibariyle konut satışları ne durumda ? Azaldığı söyleniyor ama  konut stokları bu durumdan nasıl etkilendi ? Önceki yılların temmuz ayı verileriyle kıyaslama yaparak güncel durumu inceledik ancak bunu yeterli görmedik. Buna ek olarak, yıl bazında bir araştırma da yaptık.

 Aslında şu dönemde sektörün çeşitli alanlarındaki insanlarla konuştuğumuzda, konut sektöründe yakın zamanda büyük bir patlama olabileceğini işitiyoruz. Peki şu anda durum ne ? Gerçekten bahsedilen gibi bir durum var mı ?

 Bakalım son 5 Yıl için Temmuz aylarında ilk satışı yapılan konutların satışında ne gibi değişiklikler olmuş . İstatistikleri TÜİK resmi sitesinden aldık. Dilerseniz TÜİK resmi sitesine girip oradan daha ayrıntılı bilgi sahibi de olabilirsiniz ama biraz karmaşık gelebilir.

Önceki Yılların Temmuz Ayına Göre Kıyaslama

 Tablodan görüldüğü üzere 2021 yılı Temmuz ayında, diğer yılların Temmuz aylarına kıyasla ciddi bir düşüş söz konusu. Bunun sebebi, Artan konut maliyetleri ve ekonomi darlığından dolayı gayrimenkul satın almak isteyen alıcılar ikinci el konutlara yöneliyor. Çünkü, hem satıcının nakit ihtiyacı hem de sıfır binadaki maliyet artışı sektörü böyle bir duruma sürüklüyor.

Yaz aylarında konut satışları kış aylarına göre daha hareketlidir. Oysa yıl bazında ne durumdayız ? Ek olarak, yıl bazında verileri yine TÜİK  resmi sitesinden aldığımız verilerle anlattık. Sonuçlar pek de şaşırtıcı olmadı.   Henüz 2021 Yılı tamamlanmadığı için veri oluşturmak mümkün değil.

Yıllara Göre Stok Artışları

Görüldüğü üzere, 4 yılda toplam 760.831 yeni konut stoğu oluşmuş ve stoklarda azalma gibi bir durum hiçbir dönemde yaşanmamış.

  Yıllardır stoklarda sürekli artış oluyor. Buna bağlı olarak 2020 yılında güdülen düşük konut faizi politikası sonucu konut stokları azaltılmak istense de, 4 yıl içinde en düşük konut satışı 2020 yılında yaşanmış. 

  Tabi, ülkede çok fazla sayıda bulunan inşaat şirketleri bir şekilde üretime geçmek durumunda kalıyor. Çünkü, şirketler varlığını sürdürmek için imalat yapmak zorunda. 

  Öte yandan, gayrimenkul sektöründe şu anda insanlar genelde konut satın almaktan çekiniyor. Bu durumda, kira maliyetleri oldukça yüklü bir gider kalemi olarak görülüyor.

  Daha fazla ilgili blog için lütfen KushaEngineering web sitesini takipte alın. İyi günler.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir