"Enter"a basıp içeriğe geçin

CV Nasıl Hazırlanır ve Neleri İçermelidir ?

CV Nasıl Hazırlanır ?

 CV Nasıl Hazırlanır ? Günümüzde öğrencilerin ve  yeni mezunların en büyük soru işaretlerinden biri olan CV konusunu ele alacağım.  Anlatımı kendi hazırladığım,  şahsi olarak kullandığım CV üzerinden yapacağım.

CV Hazırlarken Hangi Programı Kullanmalıyım ?

 CV’lerinizi Microsoft Word üzerinden hazırlamayın. Günümüzde dinamik ve göze çarpan CV’lerin daha ön plana çıktığını aklınızdan çıkartmayın. CV hazırlamak için PowerPoint kullanabilirsiniz. PowerPoint düşündüğünüzün aksine çok geniş kapsamlı ve geliştirmeye açık bir platform.

CV Hazırlarken Hazır Şablon Kullanabilir Miyim ?

Elbette kullanabilirsiniz. Eğer grafik tasarım işi veya herhangi bir görsel tasarım gerektiren bir iş yapmıyorsanız bu durum sizin için eksi bir imaja yol açmayacaktır. Sonuçta sizin işiniz tasarım yapmak değil. Ben şahsen hazır bir şablon üzerinden özelleştirme yapmıştım zamanında. Şimdi de o şablon üzerinden güncellemelerimi yapıyorum. Bu çeşit ücretsiz şablonları internette çeşitli sitelerde bulabilirsiniz, çokça varlar.


CanvaToptalent gibi platformları da kullanabilirsiniz.


CV İçeriğimde Hangi Bölümler Bulunmalı ?

1- İletişim , Kişisel Bilgiler ve Fotoğraf

 Bu bilgiler aslında CV açısından hayati önem taşır. 

 İyi fotoğraf seçimi iyi bir ilk izlenim yaratır. Fotoğrafınız sizi yansıtır. Olabildiğince resmi ve düzenli gözükmeye çalışın.

 İş başvurunuzun durumuna göre size ulaşılabilmesi için iletişim bilgilerinin kesinlikle bulunması gereklidir. Bunun yanında kişisel bilgileriniz de sizin hakkınızda gerekli inceleme yapılabilmesi için önemlidir. Yaşınızın bilinebilmesi için doğum tarihiniz önemlidir.

2- Yetenekler

Bu konularda dürüst olmanızı tavsiye ederim. İşveren ve çalışan ilişkisi genelde güvene dayanır. Kimse güvenmediği birisiyle uzun süre çalışamaz.

Dil konusunda eğer gerçekten iyi bir yetkinliğiniz varsa o dili ekleyin. Başlangıç seviyesinde bildiğiniz dillerin firma için bir faydası yoktur. Kimse başlangıç seviyesi ispanyolcası var diye birisini işe almaz. CV’de bu gibi şeyler komik durabilir.

Program konularında olan yetkinliğiniz biraz daha esnektir. Eğer bir programda başlangıç seviyesi de olsa bir tanışıklığınız varsa bu sizin için artı olabilir. Tabi bunların seviyesini net bir şekilde CV’nize yansıtın.

3- Kısa Özet veya Kariyer Hedefi

Bu  bölümde ne yapmak istediğinizi veya kim olduğunuzu belirtmeniz çok önemlidir. Bir işverenin CV inceleme süresi 1 dakikadan daha az bir süredir. Ona bu şekilde bir kolaylık sağlamak sizin hakkınızda daha çok bilgiye ulaşabilmesine neden olacaktır.

4-Eğitim bilgisi , İş deneyimi , Elde Edilen Belge veya Sertifikalar

 Lise öncesi bilgilerinizden bahsetmeyin. Hatta lise bilgileriniz bile gereksiz olabilir. Yaptığınız stajları veya daha önce çalıştığınız yerleri ayrıntılı şekilde yazın. Spesifik bir alanda çalıştıysanız bu size büyük bir artı olacaktır.

 Bunun yanında akademik değeri olan dil sınavı gibi skorlarınızı mutlaka ekleyin. Size büyük katkısı olacaktır.

 KPSS sınavı gibi sınavlarınızın skorlarını eklemenizi önermem. Kamuya geçme izlenimi verebilirsiniz. Tatsız olur.

 CV nasıl hazırlanır ? sorusunun cevabını 4 alt başlığa ayırarak cevaplamaya çalıştım.

 Umarım faydalı olur. 

Daha fazla içerik için KushaEngineering‘i takipte kalın.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.